Ga naar de inhoud.

Actueel


De Groenen - lijst 36 in Amsterdam en Fryslân

Lijst 36: de definitieve kandidatenlijst van De Groenen voor de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart.

Ingrijpende maatregelen tegen klimaatcrisis

Het partijcongres van De Groenen van 2 januari 2021 heeft voor ingrijpende maatregelen gekozen om de in ernst toenemende klimaatcrisis te keren.

De mensheid bevindt zich in een noodsituatie. De mensheid heeft de afgelopen 150 jaar haar natuurlijke omgeving dusdanig uitgebuit dat inmiddels het voorbestaan van onze beschaving onzeker is. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties noemt het gedrag van de mensheid suïcidaal. De Groenen is dat met hem eens.

Zoals het er nu voorstaat stevent de mensheid volgens de wetenschap af op een catastrofe. Door eigen uitstoot van koolstof (broeikasgassen) stijgt de temperatuur deze eeuw 3,2 graden (UNEP - Emissions Gap Report 2020). Door het optreden van kantelpunten: natuurlijke processen zoals het dooien van ijskappen en permafrost (bevroren grond) en woestijnvorming komt daar nog 1 á 2 graden bij (Nature - Lenton e.a. - Climate tipping points - too risky to bet against). Dit leidt er toe dat grote gebieden op aarde onleefbaar worden (Mark Lynas, Six Degrees of Climate Emergency).

De tijd voor een geleidelijke overgang naar een koolstofvrije economie is verstreken. Gezien de ernst van de problemen en de omvang, het gaat alle landen aan, zou de Veiligheidsraad de leiding moeten nemen en de internationale handel in fossiele brandstof moeten verbieden met een beperkte ontheffing in geval van humanitaire nood. De Groenen neemt haar verantwoordelijkheid om de opwarming van de aarde te beperken. We verbieden handel in fossiele brandstoffen, dieren en dierproducten. Cruciale maatschappelijke diensten krijgen een tijdelijke ontheffing.

Lees ons hele verkiezingsprogramma.

Heeft u vragen of suggesties?

Lid worden?Onze topkandidaten zijn:

1. Otto ter Haar

Otto ter Haar (62) is een particuliere belegger en partijvoorzitter. Hij was in 2010 lijsttrekker voor De Groenen in Utrecht.

2. Angela Zikking

Angela Zikking (41) woont in Amsterdam en werkt als vrijwilliger voor het Rode Kruis. In 2019 was Angela nummer twee voor De Groenen bij de Europese verkiezingen.

3. Johan Lammering

Johan Lammering (65) is horecaondernemer en gemeenteraadslid in Noardeast-Fryslân.

4. Nora Borsboom

Nora woont in Den Haag en is gepensioneerd.

5. Christiaan van Utrecht

Christiaan woont in Tiel en werkt voor de gemeente Utrecht.

Tweets